fallback

Сътресение на турските пазари преди ключовите местни избори

Индексът Borsa Istanbul 100 записа най-лошия си ден от юли 2016 г.

18:33 | 27.03.19 г. 7

Турският президент Реджеп ЕрдоганСнимка: Ройтерс

Сътресенията във финансовата система на Турция се разрастват, като фондовият пазар отбеляза рязък спад, а разходите по обслужването на дълга растат, съобщава Wall Street Journal.

Индексът Borsa Istanbul 100 се понижи в сряда с 5%, като записа най-лошия си ден от юли 2016 г., а доходността по деноминираните в долари турски държавни ценни книжа намаля. Лирата прекъсна ралито си в предходната сесия и се търгува с понижение от 2,2% спрямо долара в сряда.

Трусовете идват броени дни преди важните местни избори, на които партията на президента Реджеп Ердоган ще се бори за властта в ключови градове като Истанбул и Анкара. На фона на влошаването на икономическото положение, растящата инфлация и увеличаването на безработицата той предупреди, че ще накаже спекулантите.

Анализатори и инвеститори казват, че властите са предприели мерки срещу късите продажби или залагания срещу валутата на международни валутни пазари, особено в Лондон.

„Изглежда, че мерките дават нежелани резултати“, казва Ричард Сигъл, анализатор на нововъзникващите пазари в Manulife Asset Management. „Колкото повече позволяват напрягане на ситуацията, толкова по-голям е рискът тя да излезе извън контрол“, допълва Сигъл.

Говорител на турското финансово министерство отрече правителството на страната да е инструктирало банките да ограничат достъпа до турски лири за участниците на суаповия пазар или на други пазарни сегменти.

Напрегнатата политическа обстановка в Турция преди изборите допринася за негативните настроения, казват анализатори.

„Местните избори този уикенд са смятани за референдум за Ердоган. Ако той загуби Истанбул и Анкара, въпросът е дали ще развърже кесията, за да стимулира икономиката. Пазарът няма да хареса това, той иска да вижда трайна дисциплина“, казва Удай Патнайк, ръководител на отдел „Дългове на нововъзникващите пазари“ в LGIM.

Според анализатори дори мерките за ограничаване на късите продажби ще осигурят само кратко облекчение заради влошаващите се перспективи за турската икономика. Разпродажбите на валутата се дължат и на факта, че много турци продават лири, за да държат спестяванията си в чужда валута.

„Основната причина е свързана с макроикономическите дисбаланси в Турция, запазването на високата инфлация и нежеланието на централната банка да повишава още лихвените проценти, при това бързо, ако е необходимо“, казват анализатори на Commerzbank. „Този вид намеси няма да предотврати отслабването на лирата“, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
fallback